Opstookprotocol vloerverwarming
‘Wat is het opstookprotocol van mijn vloerverwarming?’ wordt ons vaak gevraagd.
Een opstookprotocol dient om een nieuwe zandcement- of anhydrietvloer te laten uitharden/drogen. Door de watertemperatuur stapsgewijs te verhogen zorg je ervoor dat de afwerkvloer niet scheurt door zettingen.
Vanwege de garantie op scheurvorming dient het opstookprotocol in eerste instantie bepaald te worden door de leverancier van de vloer. Vaak is dit de aannemer/vloerenlegger.
Heeft de vloerenleverancier geen eigen opstookprotocol?
Dan kun je ons opstookprotocol gebruiken. Dit is een algemeen advies.
WTH is niet aansprakelijk voor eventuele schade die aan de vloer ontstaat.
Vloerverwarming
Het verwarmen van woningen op basis van een lage temperatuur wordt steeds populairder. Dit komt onder andere doordat woningen steeds beter geïsoleerd zijn. Het is een energiezuinige manier van verwarmen, dus goed voor het milieu en de energierekening.
Of je ons opstookprotocol kunt toepassen hangt af van het type verdeler dat op het verwarmingssysteem is aangesloten.
Laag temperatuur verdelers
Bij een laag temperatuur verdeler is de aanvoertemperatuur die door de cv-ketel of warmtepomp mag worden geleverd maximaal 50°C. Deze lage temperatuur kun je instellen op het toestel. Raadpleeg hiervoor je installateur of de handleiding van het toestel.
Voorbeelden van laag temperatuur verdeler zijn:
Modulaire Verdeler + Module LT
Hoog temperatuur verdelers
Bij een hoog temperatuur (HT) verdeler mag de primaire aanvoertemperatuur hoger zijn dan 50°C. De secundaire temperatuur van de vloerverwarmingsleidingen die mag worden geleverd is maximaal 50°C. De hoge temperatuur verdeler is een mengverdeler, hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van een circulatiepomp.
Ons opstookprotocol is alleen van toepassing voor verdelers die geschikt zijn voor hoog temperatuur, te weten;
De watertemperatuur is bij dit verwarmingssysteem wel op de verdeler in te stellen. Dit gebeurt met een
thermostatisch regelelement op de verdeler. De ruimtethermostaat dient bij het opstoken ingesteld te zijn op 30 °C voor warmtevraag.
Het opstookprotocol is dan als volgt:
Voorbeeld: De afwerkvloer is 5 centimeter dik. Dan wacht je 5 weken met het aanzetten van de verwarming vanaf het moment dat de afwerkvloer is aangebracht.
Na het opstoken kun je de gewenste kamertemperatuur op de thermostaat instellen. Als je de gewenste ruimtetemperatuur kunt bereiken met een lagere watertemperatuur levert dit meer comfort op. Hiermee verwarm je de vloer namelijk gelijkmatiger en dat is gunstiger voor je energieverbruik.
- De dikte van de afwerkvloer bepaalt hoe lang je moet wachten voordat je de vloerverwarming aan kunt zetten. Houd een wachttijd aan van ongeveer een week per centimeter.
- De starttemperatuur van het te verwarmen water bedraagt 20°C. Iedere dag mag de temperatuur met 5°C graden verhoogd worden tot een maximum van 50°C. Vaak zal het voldoende zijn om het systeem tot 35°C à 40°C te verwarmen.